Nieuws

Vlag van Etersheim in top bij minimuseum De Waterwolf: pannenbier!

Etersheim – Vrijdagmiddag kon de vlag in top van het toekomstige archeologisch minimuseum De Waterwolf. De bouwers hadden het hoogste punt bereikt en dus was er het traditionele pannenbier.

Clasine Kant hijst samen met Herman van den Brink (Alliantie Markermeerdijken) de vlag

Het minimuseum is een initiatief van Alliantie Markermeerdijken in nauwe samenwerking met stichting Etersheimerbraak, gemeente Edam-Volendam en de Provincie N-H.

De planning is dat vanaf eind januari de archeologische vondsten te zien zijn die boven water komen bij de dijkversterking rond Etersheim. De tentoonstellingen zullen in nauw overleg met het archeologisch archief Noord-Holland ingericht worden.  De eerste schat uit het verdronken Dorp – de Sarcofaag- is nu al te bewonderen in Huis van Hilde in Castricum. Daarnaast krijgt de bezoeker informatie over waterbeheersing door de eeuwen heen.

Het museumontwerp is van beeldend kunstenaar Aldo Brinkhoff en verwijst naar het iconische Marker huisje dat tijdens de watersnood van 1916 omviel.

Het huisje dat model heeft gestaan voor het ontwerp van Aldo Brinkhoff

 

Jan Kant overleden

Tot ons aller verdriet is Jan Kant maandag 24 augustus onverwachts overleden. Jan was vanaf 1 januari 2011 een enthousiast en zeer gewaardeerd bestuurslid van de Molenstichting Zeevang.

De molen in rouwstand vanwege overlijden Jan

Jan was de penningmeester. Als gepensioneerd eigenaar van een schildersbedrijf was hij gewend om met cijfers te werken en om te calculeren.

Door zijn vakmanschap en grote betrokkenheid bij de Etersheimerbraakmolen begeleidde Jan al snel de vele onderhouds- en restauratiewerkzaamheden van de molen en het molenerf. Zoals de bouw van de kapschuur, de restauratie van het schoepenrad en het schilderwerk van de diverse panden. Jan keek dagelijks toe op de uitvoering van het werk. Hij was gewend om opdrachten kritisch te volgen.

In het bestuur was hij de ‘doener’, al had hij ook een sterke visie op de toekomst van de stichting. Jan was praktisch, glashelder, kritisch en betrouwbaar. Op Jan kon je geheel rekenen als hij instemde met een klus.

Zijn nieuwe taak was het begeleiden van de bouw van het archeologisch minimuseum De Waterwolf. Onlangs is hiervoor de eerste paal geslagen. Een klein feestje werd daarvoor gevierd. Jan was daar zichtbaar trots, opgetogen en zeer te spreken over de samenwerking van de nieuwe stichting

Etersheimerbraak, met de Alliantie Zuiderzeewerken, de Provincie en de Gemeente. Hij wist dat alleen door samenwerking en met steun van verschillende partijen mooie projecten gerealiseerd konden worden.

Jan was bezorgd over de toekomst van de Etersheimerbraakmolen. Door  nieuwe wegen in te slaan kon die toekomst geborgd worden, wist hij.

Helaas kan Jan zijn ideeën als basis voor deze nieuwe klus niet meer uitvoeren.

Het bestuur is Jan veel dank verschuldigd voor zijn tomeloze inzet voor het behoud van de Etersheimerbraakmolen.

Contouren minimuseum De Waterwolf zichtbaar

Vrijdag 14 augustus was het zover: de eerste contouren van het Archeologisch minimuseum De Waterwolf waren zichtbaar Op het terrein van de Breek komt het bijzondere gebouwtje met vondsten van het verdronken dorp Etersheim. Daarnaast informatie over de versterking van de IJsselmeerdijken. Het minimuseum komt voort uit de samenwerking van Stichting Etersheimerbraak, Alliantie IJsselmeerdijken, gemeente Edam-Volendam en de Provincie.

vlnr Herman van den Brink (Alliantie IJsselmeerdijken), Jetty Voermans (secretaris Stichting Etersheimerbraak), Jan Kant (Molenstichting Zeevang) en aannemer Rheo Militz.

In oktober wordt de vlag in top verwacht.

Molen in Koningsstand

Op Koningsdag is de molen wel heel bijzonder versierd. Vanwege het Koningsmaal op het molenerf bij bezoekerscentrum de Breek hangt vrolijk wasgoed als vlaggetjes tussen de wieken die in feeststand staan. Dat levert een bijzonder feestelijk plaatje op!

Frans Molenaar: 12,5 jaar onze molenaar!

Hij mag zich meestermolenaar noemen, maar is meer van het bescheiden soort. Frans Kroon (57) viert in februari 2018 zijn 12,5 jubileum als vrijwillig molenaar van onze prachtig gerestaureerde Etersheimer braakmolen. “Deze molen heeft een makkelijk karakter. Hij draait bijna altijd, ongeacht de hoeveelheid wind.”

Nadat ie als NS-conducteur naar Purmerend verhuisde en op zijn eerste rit naar Enkhuizen de Etersheimer braakmolen zag liggen was hij direct verkocht. Frans: “Ik dacht, jeetje, wat staat die molen er mooi bij. Zo open in de polder en vlakbij het IJsselmeer. Op de Open Molendag van 2005, daags na de officiële opening na zijn restauratie, ben ik gaan kijken. Het bestuur zocht nog een molenaar, had ik tot mijn vreugde gezien. Bestuurslid en molenaar Bart Sloten leerde me de specifieke kneepjes van deze, voor mij, kleine molen en halverwege de instructie zei hij: Nu is ie van jou! Hij vertrouwde me. Na een half jaar kreeg ik de sleutel.

Frans leerde het vak in de praktijk door ervaren molenaars te assisteren. “Zij gaven me een allround opleiding, waardoor ik in 1980 beroepsmolenaar kon worden op een graanmolen. Het kon er verschrikkelijk koud zijn, want de kap is onverwarmd en vol in de wind, maar het was prachtig om te doen. Ik heb het vijftien jaar gedaan.”

Frans: “Als mijn wederhelft naar het werk is, ga ik naar de molen. Soms lukt dat een paar dagen achter elkaar en nu ik een dag minder werk sowieso elke week. Hier vind ik rust. Het geluid van het draaien vind ik heerlijk. Ja, hij moet en zal draaien, daar is ie voor. Altijd ga ik naar boven om uit te kijken over de omgeving. Alleen de molen in Schellinkhout kan ik vanaf hier zien. Ben toch altijd benieuwd of andere molens ook draaien. Wist je trouwens dat een draaiende molen tien keer zo weinig onderhoud vraagt als een stilstaande molen? Elke keer controleer je als molenaar namelijk altijd alles, elke keer beetje varkensreuzel bij de molenas. Zo voorkom je dat onderdelen echt kapot gaan. In deze poldermolen is heel goed te zien hoe de grote houten vijzel het polderwater 2.30 mtr omhoog de polder Zeevang inbrengt. Een knap terugwerksysteem zorgt ervoor dat het zichzelf reguleert.” Enthousiast staat ie op: “Kom, dan laat ik het je zien.”

Molen met Melkweg

Onlangs kregen we een prachtige foto toegestuurd. Het toont de molen bij nacht met de Melkweg op de achtergrond. Je kunt helemaal links bovenin (als je inzoomt tot zo’n 300%) het Andromeda sterrenstelsel zien (2,5 miljoen lichtjaar bij ons vandaan). Een sprookjesachtig gezicht…

Scheprad

Samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is voor educatieve doeleinden een scheprad geplaatst. Hierdoor kunnen kinderen ervaren hoe water van de ene naar de andere hoogte wordt getransporteerd.